10 november 2016

Alcoholonderzoek rammelt aan alle kanten

Met bovenstaande kopregel, zo schrijft vinpressionist Hubrecht Duijker, verscheen vorige week in dagblad Trouw een artikel waarin gemeld wordt dat volgens drie hoogleraren economie het veel besproken landelijk onderzoek over de kosten en baten van alcoholgebruik gewoon niet deugt. Al meteen na de verschijning daarvan had ik er op mijn Facebook-pagina het hierna volgende bericht over gepubliceerd, wat een golf van ondersteunende reacties gaf, o.m. van de gerespecteerde marktonderzoeker Goos Eilander die schreef:’Geheel mee eens. Die neiging om aan alles een euro waarde toe te kennen. En dan liefst zo schijnexact mogelijk. Als je dit soort getallen een maand bijhoudt zit je al snel op drie keer totaal Nederlands economie…’.

Mijn eigen bezwaarschrift luidde als volgt. ‘Alcohol kost samenleving ongeveer 2,5 miljard euro’ schreef Trouw op de eerste dag van de wijnmaand. Dit naar aanleiding van een kosten-batenanalyse die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs publiceerde. Maar wat is er waar van deze aanval tegen alcohol? Hoe betrouwbaar zijn de statistieken? Neem die van de op één na grootste kostenpost, productiviteitsverlies. Het RIVM stelt dat alle werknemers gemiddeld tien uur per jaar verliezen vanwege alcoholgebruik ‘omdat ze hun aandacht niet bij het werk hebben of helemaal niet kunnen werken’. Kosten 1,9 miljard euro. In de eerste plaats: hoe in vredesnaam meet je dat? Landelijk representatief maar liefst? In de tweede plaats: er zijn heel wat andere factoren die de effectiviteit van werkenden nog sterker beïnvloeden. Ik stel het RIVM met klem voor om studies te verrichten naar het productiviteitsverlies vanwege alleen al:

  • suiker
  • vet
  • lang zitten
  • getrouwd zijn
  • kinderen hebben
  • gescheiden zijn
  • slaapgebrek
  • werkstress
  • filerijden
  • geldzorgen

Wedden dat die kosten nog véél hoger zullen zijn? Ook bij ‘vroegtijdig overlijden’ à 2,1 miljard euro kunnen vraagtekens worden geplaatst. Net als bij ‘verlies kwaliteit van leven’ waarvoor het RIVM ruim 1 miljard berekent – en zelfs doet voorkomen dat de samenleving daarvoor in euro’s betaalt. Wát een onzin. Een wijs iemand zei eens ‘er zijn leugens, er zijn vervloekte leugens en er zijn statistieken’. Deze zoveelste aanval tegen alcohol vormt het zoveelste bewijs.

Hubrecht Duijker

www.hubrechtduijker.com

Hubrecht Duijker

Anderen lazen ook

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2023

15 augustus 2023

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2023. ***...

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2022

12 augustus 2022

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2022. ***...

Een mooi chique wijnglas met een lange poot, hij zit er niet voor niets.

22 juni 2021

Je kent ze wel, de prachtige wijnglazen op een mooie lange poot. Van het rode wijnglas vaak nog hoger dan...